Een financieel adviseur, wanneer heb je die nodig?

Gepubliceerd Op: 29 november 20235,4 min leestijdViews: 377

Inhoud

Als ondernemer kom je voor verschillende financiële uitdagingen te staan. Ga je een grote investering doen? een overname? of heb je meer inzicht nodig in belastingen, administratieve verplichtingen en voordelen? Het is dan vaak verstandig om een financieel adviseur in te schakelen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

In deze blog behandelen we:

 • Wat is een financieel adviseur?
 • Waarom een zakelijk financieel adviseur inschakelen?
 • Financieel advies voor zzp’ers
 • De taken van een financieel adviseur
 • Het kiezen van de juiste financieel adviseur
 • Hoe FlanQ je verder helpt!

Wat is een financieel adviseur?

Een financieel adviseur is een professional die gespecialiseerd is in het geven van advies en begeleiding bij financiële aangelegenheden. Zo helpt een adviseur bij het analyseren van jouw financiële situatie, het opstellen van een persoonlijk financieel plan en het monitoren en aanpassen van dit plan. Het doel is om te helpen jouw financiële doelen te bereiken en je de nodige financiële zekerheid te bieden. Zo kan een financieel adviseur helpen bij:

 • De juiste verzekeringen afsluiten
 • Hulp bij beleggen en hypotheken
 • Advies over pensioenregelingen

Waarom een zakelijk financieel adviseur inschakelen?

Bij zakelijk financieel advies gaan we nog een stapje verder. Daar wordt voornamelijk gekeken naar de huidige financiële status van de organisatie en naar hoe dit verbeterd kan worden. Bij deze vorm van financieel advies moet je vooral denken aan:

 • Advies voor soorten leningen
 • Verschillende soorten van financieringsbronnen
 • Opstellen van financieringsplannen
 • Advies voor investeringen en beleggingen
 • Pensioen regeling
 • Overnames

Financieel advies voor ZZP’ers

Als ZZP’er krijg je te maken met specifieke financiële vraagstukken waar je misschien niet altijd een antwoord op hebt. Daarom is het inhuren van een financieel onafhankelijke adviseurs in dat geval de juiste oplossing zodat je geen onnodige fouten maakt of belangrijke informatie over het hoofd ziet. Vanuit onze ervaring en expertise zien we dat veel ZZP’ers vaak tegen de volgende vragen aanlopen

 • Met welke soorten belastingen moet ik nu rekening houden?
 • Hoe regel ik zaken als arbeidsongeschiktheidsregeling en aansprakelijkheid?
 • Hoe zorg ik voor een goede nalatenschap aan mijn familieleden?
 • Wat gebeurt er als ik te maken krijg met financiële problemen?
 • Het opbouwen van een pensioen, hoe zit dat?
 • Het aanvragen van leningen of een hypotheek, is dat nog mogelijk?

Deze vragen kunnen voor jou allemaal leiden tot financiële onzekerheid. Daarom is het van belang dat je deze financiële zaken goed in kaart hebt zodat problemen voorkomen kunnen worden.

De taken van een financieel adviseur

Als accountants & adviseurs helpen wij organisaties bij het in kaart brengen van hun gehele financiële proces. Hiervoor is het van belang dat er gekeken wordt naar: De huidige financiële status van de onderneming, opstellen van een financieel plan, monitoren en het aanpassen van het plan.

Analyseren van uw huidige financiële situatie

Verzamelen van relevante documenten en gegevens

Een financieel adviseur zal vragen om relevante documenten en gegevens te verstrekken, zoals inkomsten- en uitgavenoverzichten, bankafschriften en informatie over schulden. Al deze informatie is nodig om een duidelijk beeld te krijgen van jouw financiële situatie.

Evaluatie van inkomsten, uitgaven en schulden

Een grondige evaluatie van inkomsten, uitgaven en schulden stelt de adviseur in staat om jouw huidige financiële positie vast te stellen. Zo kunnen we identificeren waar er mogelijkheden en wensen zijn om te besparen, schulden af te lossen en de cashflow te verbeteren.

Identificeren van financiële doelen en risicobereidheid

Door te praten over jouw financiële doelen en de bereidheid om risico’s te nemen, kan de adviseur een goed overzicht krijgen van wat je wil bereiken en welke investeringsstrategieën bij je passen. Dit gesprek stelt ons in staat om een gepersonaliseerd financieel plan op te stellen.

Opstellen van een persoonlijk financiële planning

Advies over spaar- en beleggingsmogelijkheden

Op basis van de financiële doelen zal een financieel adviseur advies geven over de beste spaar- en beleggingsmogelijkheden. We helpen bij het diversifiëren van het product in jouw beleggingsportefeuille en het maximaliseren van het rendement.

Optimalisatie van belastingen en vermogensbeheer

Een financieel adviseur kan ook adviseren over belastingplanning en vermogensbeheer. Er  kunnen strategieën en producten aanbevelen worden om de belastingdruk te verminderen en het vermogen effectief te beheren.

Advies over verzekeringen en pensioenplanning

Het is belangrijk om te plannen voor onverwachte omstandigheden en natuurlijk het pensioen. Een financieel adviseur kan hierbij helpen door het kiezen van de juiste financiën en verzekeringen om jezelf en jouw gezin te beschermen en bij het opstellen van een plan voor jouw toekomstige pensioen.

Monitoren en aanpassen van het financieel plan

Periodieke evaluatie van je financiële situatie

Een financieel adviseur zal regelmatig de financiële situatie evalueren om ervoor te zorgen dat jouw financieel plan nog steeds relevant en effectief is. We kunnen aanpassingen aanbevelen op basis van veranderingen in persoonlijke omstandigheden of ontwikkelingen in de markt.

Bijsturen van beleggingsstrategieën indien nodig

Als onderdeel van het monitoren van het financieel plan, zal een adviseur jouw beleggingsstrategieën beoordelen en indien nodig aanpassen. We kunnen adviseren over het verkopen of kopen van bepaalde beleggingen om jouw rendement te optimaliseren.

Adviseren bij veranderingen in persoonlijke omstandigheden

Als er veranderingen plaatsvinden in jouw persoonlijke situatie of omstandigheden, zoals een huwelijk, scheiding, geboorte of overlijden, zal een financieel adviseur je begeleiden bij het aanpassen van het financieel plan. Als adviseurs helpen we bij het herzien van de financiële doelen en het nemen van de juiste stappen om jouw vermogen te beschermen en te laten groeien.

Het kiezen van de juiste financieel adviseur

Het kiezen van de juiste financieel adviseur voor de onderneming is een belangrijke beslissing voor het veiligstellen van jouw toekomst en die van de organisatie. Of je nu advies nodig hebt over beleggen, pensioenplanning of belastingen, het vinden van de juiste professional kan een wereld van verschil maken. Door te investeren in een adviseur die niet alleen over de voor financiële dienstverleners nodige expertise beschikt, maar ook jouw doelen en waarden begrijpt, leg je een stevige basis voor financiële stabiliteit en groei van jouw onderneming. In dit artikel zullen we dieper in gaan op hoe wij als financieel adviseurs jou verder kunnen helpen!

Hoe FlanQ haar relaties verder helpt!

Ben je als particulier of als organisatie op zoek naar een onafhankelijk financieel adviseur? Onze financiële adviseurs staan voor je klaar! Met onze expertise helpen we al meer dan 25 jaar onze relaties op het gebied van financieel advies en financiële planning.

Bron:| 29-11-2023

Deel dit bericht

Stay in the loop

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief