14 verschillende financieringsvormen uitgelegd!

Gepubliceerd Op: 15 februari 20246,8 min leestijdViews: 230

Je bent gestart met ondernemen en bent op zoek naar een financiering voor jouw onderneming. Maar hoe kies je de juiste financiering en welke financieringsvormen zijn er eigenlijk? Je wilt natuurlijk een financieringsvorm kiezen die het beste past bij jouw bedrijfsdoelen en-behoeften. In de huidige markt is er een breed scala aan opties, dit kan overweldigend zijn. Daarom zetten we de 15 meest voorkomende financieringsvormen voor je op een rijtje. Van zakelijke leningen tot subsidies, om je verder op weg te helpen en de ideale match voor jouw onderneming te vinden.

Belangrijkste Punten

  • Traditionele financieringsvormen zoals zakelijke leningen en rekening-courantkredieten zijn toegankelijk en bieden vaak lagere rentetarieven voor bedrijven.
  • Alternatieve financieringsvormen, waaronder crowdfunding, factoring en angel investing, bieden bedrijven diversiteit en flexibiliteit in hun financieringsopties.
  • Het selecteren van de juiste financiering is afhankelijk van de bedrijfsbehoeften, risicotolerantie en groeiplannen; gespecialiseerde advisering kan hierbij ondersteunend zijn.

 

Traditionele Financieringsvormen

Traditionele financieringsvormen zijn de meest voorkomende manieren om bedrijfsfinanciering te verkrijgen. Ze omvatten zakelijke leningen en rekening-courantkredieten die worden verstrekt door banken. Deze vormen van financiering zijn vaak de eerste keuze voor bedrijven omdat ze gemakkelijk en toegankelijk zijn en meestal lagere rentetarieven bieden dan alternatieve financieringsvormen. Het is belangrijk om te bepalen welke financieringsvorm past bij de specifieke behoeften van jouw bedrijf.

1. Zakelijke lening

Een zakelijke lening is een krediet dat in één keer wordt afgesloten om een grote investering te doen. Deze vorm van financiering is ideaal voor bedrijven die een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal nodig hebben voor grote investeringen zoals de aankoop van nieuwe apparatuur, uitbreiding van bedrijfsactiviteiten of het aanpakken van een grote zakelijke kans.

Een van de belangrijkste voordelen van een zakelijke lening is dat het bedrijf de lening in vaste maandelijkse betalingen terugbetaalt, wat helpt bij budgettering en financiële planning.

2. Rekening-courantkrediet

Een rekening-courantkrediet is een flexibele financieringsvorm die bedrijven in staat stelt om de cashflow te beheren en aan korte termijn financieringsbehoeften te voldoen. Dit type krediet biedt bedrijven de mogelijkheid om:

  • Tot een bepaalde limiet geld op te nemen en terug te betalen
  • Flexibiliteit te hebben om aan financiële verplichtingen te voldoen
  • De bedrijfsactiviteiten voort te zetten

 

Alternatieve Financieringsvormen

Alternatieve financieringsvormen, ook wel bekend als alternatieve financiering, bieden een reeks opties voor bedrijven die op zoek zijn naar andere financieringsvormen dan traditionele bankleningen. Deze financiering omvat opties zoals:

  • Crowdfunding
  • Factoring
  • Angel investing
  • Leasing
  • Ketenfinanciering
  • Kredietunie
  • Familie of vrienden
  • Strategische partners
  • Direct lending
  • Participatiemaatschappijen
  • Effectenbeurs
  • Subsidies & Garanties

Elk van deze alternatieve financieringsvormen heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen en kan een waardevolle aanvulling zijn op de financieringsmix van een bedrijf. We lichten ze hieronder verder toe.

3. Crowdfunding

 

 

Crowdfunding is een populaire manier om financiering te verkrijgen via een online platform waarbij meerdere investeerders bijdragen aan een project of bedrijf. Crowdfunding is een alternatieve financiering en is bedoeld om een project of bedrijf te financieren door middel van het verzamelen van kleine bedragen van een groot aantal mensen, vaak gebeurt dit via het internet.

Dit kan een interessante optie zijn naast de andere financieringsvormen zoals bijvoorbeeld het aantrekken van een venture capital fonds. Dit is vaak een meer risicovolle investeringen. Het is vooral gunstig voor startups en kleine bedrijven die traditionele financieringsmethoden moeilijk toegankelijk vinden.

Het succes van een crowdfunding-campagne hangt sterk af van de aantrekkelijkheid van het project of bedrijf voor de potentiële investeerders. Er zijn verschillende soorten crowdfunding, waaronder:

  • Donatie based crowdfunding
  • Reward based crowdfunding
  • Equity based crowdfunding
  • Debt based crowdfunding

donatie-based, reward-based, equity-based en debt-based crowdfunding. Elk van deze heeft zijn eigen kenmerken en is geschikt voor verschillende soorten projecten en bedrijven.

4. Factoring

 

Factoring is een financieringsvorm waarbij bedrijven hun openstaande facturen vooraf betaald krijgen door een zogeheten factoringmaatschappij. Dit helpt bedrijven om de cashflow te verbeteren en stelt hen in staat om zich te concentreren op de kernactiviteiten in plaats van zich zorgen te maken over het innen van betalingen.

5. Angel Investeerders

 

Angel investors zijn vermogende individuen die kapitaal en expertise bieden aan startende en groeiende bedrijven. Zo investeren ze in bedrijven in ruil voor aandelen, vaak spelen ze een actieve rol in het bedrijf waardoor ze waardevolle begeleiding en ondersteuning kunnen bieden. Private investeerders, zoals angel investors, zijn essentieel voor de groei en ontwikkeling van veel bedrijven.

6. Leasing

Leasing, zoals financial lease en operational lease, is een financieringsvorm waarbij bedrijfsmiddelen worden gehuurd of gekocht op afbetaling. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die behoefte hebben aan dure apparatuur of voertuigen, maar niet over het vereiste kapitaal beschikken om deze te kopen.

7. Ketenfinanciering

Ketenfinanciering is een samenwerking tussen leveranciers en afnemers om de financiering van de gehele toeleveringsketen te optimaliseren. Het is een alternatieve financieringsvorm die kan helpen om de cashflow van een bedrijf te verbeteren en de efficiëntie van de supply chain te verhogen.

8. Kredietunie

Kredietunies zijn coöperatieve online kredietverenigingen waarin ondernemers elkaar geld lenen als alternatief voor bankfinanciering. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor kleine en middelgrote bedrijven die moeite hebben om financiering van traditionele banken te krijgen.

9. Familie of vrienden

Familie of vrienden kunnen een toegankelijke bron van financiering zijn, zoals achtergestelde leningen. Ze kunnen vaak gunstigere voorwaarden bieden dan traditionele leningen en zijn meer bereid om risico’s op zich te nemen.

10. Strategische partners

 

 

Strategische partners kunnen kapitaal, kennis en netwerken bieden in ruil voor een aandeel in het bedrijf of samenwerkingsmogelijkheden. Dit kan een waardevolle bron van financiering en ondersteuning zijn voor bedrijven die op zoek zijn naar groei.

11. Direct lending

Direct lending is een financieringsvorm waarbij bedrijven rechtstreeks leningen krijgen van niet-bancaire geldverstrekkers, zoals een onderhandse lening. Deze vorm van financiering wint aan populariteit vanwege de flexibele voorwaarden en snelle beschikbaarheid van kapitaal. Dit kan een aantrekkelijke optie zijn voor bedrijven die financiering nodig hebben maar moeite hebben om een lening van een traditionele bank te krijgen.

12. Participatiemaatschappijen

Participatiemaatschappijen, waarin succesvolle ondernemers en institutionele beleggers investeren, focussen zich op mkb-ondernemingen, inclusief snelgroeiende bedrijven, in ruil voor aandelen. Deze investeerders zijn vaak op zoek naar groei en waardecreatie en kunnen een cruciale rol spelen in het helpen van bedrijven om hun groeidoelstellingen te realiseren.

13. Effectenbeurs

Effectenbeurs biedt bedrijven de mogelijkheid om kapitaal op te halen via de uitgifte van aandelen of obligaties. Dit kan een efficiënte manier zijn voor bedrijven om kapitaal op te halen en hun groei te financieren.

14. Subsidies & garanties

Subsidies en garanties zijn overheidsinstrumenten die bedrijven kunnen ondersteunen bij het verkrijgen van financiering. Ze kunnen een belangrijke rol spelen bij het helpen van bedrijven om de noodzakelijke financiering te verkrijgen om hun doelen te bereiken.

 

Hoe kies je de juiste financieringsvorm?

We hebben nu de belangrijkste financieringsvormen doorgenomen en hopelijk heb je al een iets beter beeld van de verschillende opties. Wij snappen dat het kiezen van de juiste financieringsvorm een cruciale beslissing is die een grote impact kan hebben op het succes van jouw bedrijf. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je:

  • De specifieke behoefte van jouw bedrijf in kaart hebt gebracht.
  • Weet welke risico's je bereid bent om te nemen om je onderneming te laten groeien.
  • De groeiplannen duidelijk in beeld hebt, zodat je precies weet waar je naartoe wilt groeien.

Op zoek naar de juiste financiering voor jouw bedrijf? Wij helpen je verder!

Zodra je de huidige situatie van jouw onderneming in kaart hebt gebracht en de groeiplannen duidelijk zijn, is het tijd om de juiste financieringsvorm te kiezen. Vanuit onze ervaring zien we dat veel bedrijven hier vaak nog moeite mee hebben omdat er zoveel verschillende opties zijn. Daarom helpen wij je verder door samen met jou aan tafel te gaan zitten en alle mogelijkheden met je door te nemen. Zodat jij niet voor verrassingen komt te staan en jouw bedrijf de juiste financiering krijgt. Daarnaast ondersteunen en begeleiden we je ook met het eventuele aanvraagproces.

Bron:| 15-02-2024

Bron:| 15-02-2024

Deel dit bericht

Stay in the loop

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief