Hoe start je een bedrijf? Compleet stappenplan voor startende ondernemers

Gepubliceerd Op: 29 februari 20247,6 min leestijdViews: 223

Je hebt het idee om voor jezelf te beginnen, een eigen bedrijf te starten. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Wat komt daar allemaal bij kijken en hoe zorg je ervoor dat je geen onnodige fouten maakt? Het is belangrijk dat je een goede basis aan kennis hebt gelegd voor jouw toekomstige onderneming. Dat begint met een goede voorbereiding en de juiste planning. In dit artikel leggen we je daarom stap voor stap uit waar je rekening mee moet houden zodat jij klaar bent om jouw eigen bedrijf te starten.

Stap 1: Het kiezen van een rechtsvorm

Het selecteren van een rechtsvorm is een cruciale beslissing die je moet maken. De keuze voor een bepaalde rechtsvorm, of het nu een eenmanszaak of een besloten vennootschap (bv) betreft, hangt af van jouw bedrijfsplannen en de structuur die je voor ogen hebt. Deze keuze heeft niet alleen invloed op de mate van aansprakelijkheid en de fiscale verplichtingen van de onderneming, maar is ook noodzakelijk voor de registratie bij de Kamer van Koophandel.

De verschillende rechtsvormen zijn:

  • Eenmanszaak
  • Vennootschap onder firma (vof)
  • Besloten vennootschap
  • Naamloze vennootschap
  • Commanditaire vennootschap
  • Maatschap
  • Stichting
  • Vereniging
  • Coöperatie

Juridisch advies door een accountant

Het verkrijgen van juridisch advies bij het kiezen van de juiste rechtsvorm voor jouw bedrijf kan in sommige gevallen handig zijn. Een accountant kan je helpen bij het kiezen van de meest geschikte rechtsvorm en je helpen om juridische problemen en boetes te voorkomen. 

 

Stap 2: Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Het inschrijven van jouw bedrijf bij de Kamer van Koophandel (KvK) is een noodzakelijke stap om officieel te starten. Het biedt je de nodige legitimiteit en erkenning. Na inschrijving bij de KvK ontvang je een KvK-nummer, dat essentieel is voor de administratie en belastingaangiftes.

KvK-nummer en btw-identificatienummer

Na inschrijving bij de KvK ontvang je een KvK-nummer en btw-identificatienummer, die nodig zijn voor administratieve en fiscale doeleinden.

Stap 3: Stel een ondernemingsplan op

Je bent nu officieel ingeschreven als onderneming, maar hoe nu verder? Een ondernemingsplan is het beginsel van jouw organisatie. Een onderneming starten zonder een juist ondernemingsplan raden we dan ook zeker af. Het is namelijk de ruggengraat van jouw onderneming en in de toekomst kan je met dit plan potentiële investeerders overtuigen voor het investeren in jouw bedrijf. Een ondernemingsplan bevat zowel de structurele als operationele aspecten van het bedrijf, van de producten of diensten die je aanbiedt tot de marketingstrategie en financiële prognoses.

De kern van het ondernemingsplan, jouw bedrijfsidee, moet voortkomen uit jouw passie en moet antwoord geven op vragen zoals "Wie zijn je klanten?" Hoe kun je ervoor zorgen dat jouw product zich onderscheidt van de concurrentie? Dat is een belangrijke vraag om te overwegen bij het ontwikkelen van jouw product. Het opstellen van een ondernemingsplan is dus een cruciale eerste stap waar je niet omheen kunt.

Marktanalyse

Het opstellen van een grondige marktanalyse is noodzakelijk om de markt die je gaat betreden te verkennen en te analyseren. Het helpt om de concurrentie te begrijpen, de trends in jouw branche te volgen en de behoeften en wensen van potentiële klanten te identificeren. Een goed uitgevoerde marktanalyse kan jouw ondernemingsplan versterken en je een concurrentievoordeel geven.

Daarnaast is het van belang om jouw product of dienst af te stemmen op de behoeften van  klanten in jouw branche, en om je te onderscheiden van je concurrenten.

Financieel plan

Het opstellen van een gedetailleerd financieel plan is onderdeel van het ondernemingsplan Het helpt om inzicht te krijgen in de kosten, inkomsten en winstverwachtingen van jouw bedrijf. Een financieel plan biedt een gedetailleerd overzicht van:

  • De benodigde financiële middelen
  • De eventuele behoefte aan financiering
  • Een investeringsbegroting
  • Een financieringsbegroting
  • Een exploitatiebegroting
  • Een liquiditeitsbegroting
  • Een resultatenrekening

Het opstellen van een financieel plan is dus essentieel voor het beheersen van de financiële aspecten van jouw bedrijf. Is dit nieuw voor je en ben je op zoek naar extra ondersteuning? Kom dan met ons in contact via hier.

Stap 4: Organiseer de financiën en administratie

Het organiseren van de financiën en administratie van jouw eigen bedrijf is essentieel om alles goed op orde te hebben zodat het bedrijf soepel kan functioneren. Dit omvat alles, van het bijhouden van inkomsten en uitgaven tot het verzorgen van de belastingaangifte en het bijhouden van de loonadministratie.

Zakelijke bankrekening openen

Overweeg je een eigen onderneming te starten? Dan is het openen van een zakelijke bankrekening vaak de volgende stap. Zakelijk bankieren biedt een gestructureerde manier om jouw financiën te beheren, waardoor je gemakkelijker overzicht houdt over inkomsten en uitgaven. Het helpt ook om zakelijke en persoonlijke financiën gescheiden te houden, waardoor de administratie soepeler verloopt.

Stap 5: Zorg voor de juiste verzekeringen

Het is belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten die passen bij de aard en omvang van het bedrijf. De juiste verzekeringen beschermen tegen onverwachte risico’s. Het is van essentieel belang om verzekeringen af te sluiten die passen bij de aard en omvang van je bedrijf.

Risicobeheer

Risicobeheer helpt om jouw bedrijf te beschermen tegen potentiële risico’s en calamiteiten. Door de risico’s van het bedrijf te identificeren en te beheren, kun je de juiste verzekeringen kiezen en het bedrijf beschermen.

Stap 6: Marketing en klantenwerving

Als ondernemer ben je natuurlijk altijd op zoek naar nieuwe klanten. Maar hoe zorg je ervoor dat je dit goed oppakt zodat het bedrijf kan blijven groeien? Door het inzetten van een marketingstrategie die bij jouw onderneming past zorg je ervoor dat je nieuwe klanten aantrekt en bestaande klanten weet te behouden. Of je nu kiest voor online marketing, netwerkevenementen of mond-tot-mondreclame, een effectieve marketing- en klantenwervingsstrategie is van essentieel belang voor het succes van jouw onderneming.

Continue ontwikkeling

Continue ontwikkeling is in het algemeen een belangrijk onderdeel voor ondernemers. Zodra je jezelf blijft ontwikkelen zullen nieuwe kansen zich voordoen. Voor marketingstrategieën en klantenwervingsmethoden is dit ook erg belangrijk. Het leren van fouten en het voortdurend evalueren en verbeteren zorgt ervoor dat de onderneming kan groeien.

Stap 7: Regelgeving en vergunningen

Voor beginnende ondernemers is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de relevante regelgeving en de benodigde vergunningen. Dit helpt om juridische problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de onderneming op een legale en ethische manier wordt geleid.

Branche-specifieke eisen

Het onderzoeken van de specifieke eisen en vergunningen die van toepassing zijn op jouw beroep is belangrijk. Zo weet je wat er van je wordt verwacht en kun je voldoen aan de eisen om zo problemen te voorkomen.

Stap 8: Bedrijfshuisvesting

In deze stap zorg je voor een locatie om het bedrijf te vestigen. Of je nu kiest voor een traditioneel kantoor, een gedeelde werkruimte of thuiswerken, het is belangrijk om een plek te kiezen die past bij jouw bedrijfsbehoeften en -cultuur. Thuiswerken biedt bijvoorbeeld veel flexibiliteit, comfort en de mogelijkheid om werk en privéleven beter in evenwicht te brengen.

Stap 9: Startkosten in kaart brengen

Het in kaart brengen van de startkosten van jouw bedrijf is noodzakelijk om niet voor ongewenste verrassingen te staan. Het helpt je om een realistisch budget te maken en om te zorgen dat je alle kosten in overweging neemt, zoals:

  • Inschrijvingskosten
  • Juridische kosten
  • Administratieve kosten
  • Marketingkosten

Dit helpt om een goed overzicht te krijgen van alle kosten die je kunt verwachten bij het starten van jouw bedrijf.

Een bedrijf starten zonder geld?

Hoewel het hebben van eigen geld nuttig kan zijn bij het starten van een bedrijf, zijn er alternatieve financieringsmogelijkheden en die je kunt gebruiken om zonder geld te beginnen. Het is belangrijk om creatieve oplossingen toe te passen, zoals het aantrekken van investeerders, het aanvragen van subsidies of het gebruik van crowdfunding, die je kunnen helpen om je bedrijf te starten zonder eigen geld. Een bedrijf starten zonder start kapitaal is dus zeker mogelijk en in veel gevallen heb je geen investeerders of subisidies nodig om te beginnen. Veel bedrijven maken namelijk ook gebruik van de bootstrap methode waarin je gebruik maakt van alle middelen die je tot je beschikking hebt.

Financieringsmogelijkheden om je bedrijf te financieren

Er zijn verschillende manieren om financiering te krijgen voor jouw bedrijf, zoals leningen, subsidies, crowdfunding en particuliere investeerders. Deze kunnen je helpen om jouw bedrijf te starten zonder eigen geld. Wil je meer weten over verschillende soorten financieringsmogelijkheden? Lees dan: "14 financieringsvormen uitgelegd".

Ga jij starten met ondernemen?

Ben je van plan om te beginnen met ondernemen? Zorg dan dat je niet voor onnodige problemen komt te staan. Lees jezelf goed in, laat je adviseren door een accountant of adviseur, en zorg dat je de juiste tools en informatie in handen hebt om van jouw onderneming een succes te maken.

Onze accountants en adviseurs staan voor je klaar om de start van jouw onderneming succesvol te laten verlopen! Neem gerust contact met ons op via info@flanq.nl

Bron:| 29-02-2024

Deel dit bericht

Stay in the loop

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief